Vaststelling : er is een immens verschil tussen de top van Promo league en de top van Hoofdklasse 1 waarin Rijko vorig zaalseizoen in uitkwam en daar het klassement aanvoerde. De kalendermaker heeft Rijko geen cadeaus gegeven, twee weken op rij moesten we de koplopers, Temse en Meeuwen, bekampen. De ijdele hoop om enige puntenoogst in deze confrontaties te sprokkelen, bracht ons een zero op. En toch moesten we op bepaalde momenten niet onderdoen voor deze forse tegenstrevers, maar er zijn partjes in zo’n wedstrijd dat we niet bij het verhaal van de volledige match blijven. Soms zijn er momenten dat je je meerdere moet erkennen in de één tegen één situatie, je mag een lefgozer zijn van groot formaat, toch krijg je er weinig vat op wat die vernuft technisch korfballende man/ dame jou aandoet, probeer dat maar eens te ontwrichten! Ik respecteer en waardeer ten volle wat onze vier basisdametjes wekelijks aan inzet en weerwerk tonen, echter even uit de omknelling komen is al een lastige opdracht en dan vraag ik me af wordt er niet teveel van hen geëist op dit niveau. Wat de heren betreft hebben we iets ruimere mogelijkheden tot wisselen, doch onze bank is van een gelijkaardig niveau dan wat er tussen de lijnen staat. Met de moed der wanhoop probeert men de raak schietende tegenstrever aan banden te leggen, dat een hele match volhouden is quasi onbestaande, die pakken hun momenten wanneer de onzen even naar adem happen en de controle van het druk zetten verliezen.  We gaan het verder niet somber inzien, de kop van het klassement hebben we al over de vloer gehad, wat nu komt zijn cruciale partijen in de kelder van de ranking en die zouden we kost wat kost zegevierend moeten afsluiten. Een suggestie : speel de film eens af in je hoofd van die schitterende wedstrijd op Scaldis, kopieer hem, houdt hem vast in je brein en tot slot sluit de volgende partij op Minerva met een zege af. Ik heb het gevoel dat na het pak voor de broek te hebben gekregen, dat de ontbrekende puzzelstukjes wel op hun plaats gaan vallen. Een mooier kerstgeschenk voor jezelf, de groep en onze suppo’s kan je moeilijk bedenken!          

Rijko 1 – Meeuwen 1 : 14-22 
Aanval : Axelle (1+1stip) – Jesse (3) –Stijn (2) – Nick (2)         
Verdediging : Tim (-) – Sander (-) – Dorthe (1) – Kato (3)                                                                 
Wissel : Cedric (1) – Lennert (-) – Janne S (-) – Jarne B (-) – Ben (-)                                                                

Jesse mag de opener op haar naam schrijven, het enige doelpunt tijdens de eerste 10 min. van de partij. We worden snel gecounterd door de Meeuwen heren die de 1-3 voor hun rekening nemen. Nochtans meerdere kansen creëren we om bij te benen, ze in hun korf deponeren blijft een gigantisch probleem, de bal moet ook goed in de handen vallen om tot scoren over te gaan. Nick legt de 2-3 binnen, Meeuwen stoomt door naar 2-5, Dorthe en Axelle met stip brengen ons terug in de match 4-5. Tot op dit ogenblik heb je niet het gevoel dat Meeuwen superieur is. De 4-6 en de 5-7 worden daadwerkelijk gepareerd door Kato op inloper en Jesse met vrije worp, 6-7. Met de rust in zicht verminderen we onze druk op hun aanvallende compartiment, wordt er te zenuwachtig gebald en lijden balverlies door overhaasting in de combinatie, we pauzeren met een 6-9 stand.


Meeuwen komt opgefrist uit de kleedkamer en grijpt Rijko meteen bij de keel, die wurggreep lossen ze pas wanneer de score naar 7-17 is geëvolueerd, enkel Stijn heeft nummer 7 tegen gescoord. Nu mogen wij ons korfballend deeltje opeisen, dat doen we via Axelle, Nick, Kato en Stijn met vier op een rij, 11-18. Na een time-out kregen de Meeuwengirls een injectie die leidde tot de 11-21. Jesse op inloper 12-21 en in het slot kunnen Kato en Cedric nog milderen tot 14-22.            
Wat kunnen we hiertegen inzetten om die moeilijke periodes te overbruggen? Wel in de eerste plaats we moeten meedogenlozer zijn, teveel respect tonen tegenover de tegenstrever hoeft mijn inziens niet wanneer je om de knikkers speelt. Een secuurdere passing is zeker aan de orde, die leidt eveneens tot meerdere korfshots, mits ze gecontroleerd naar de korf worden gemikt. Het reboundwerk mag ook eens onder de loep worden genomen. Indien we aan deze vereisten kunnen voldoen dan is Minerva een vogel voor de kat!

Rijko reserve – Meeuwen reserve : 12-15 Het voorspelde een partij te worden waar we geenszins moesten onderdoen ten opzichte van de tegenstrever. Hun klassement indachtig konden weliswaar deze ploeg aan. We gingen hoopgevend van start via Janne S 2x, Ben en Cedric, 4-2. Hun heren dachten er anders over, plaatsten de ruststand op 4-6. Inmiddels had Luna reeds het veld verlaten met een hoofdkwetsuur. Na het water en de peptalk waren Ben 2x+1stip en Janne S bij de pinken om de stand op gelijk te zetten, 8-8. Niettegenstaande Ben er weer een vijftal binnen prikte was zijn opponent aan de overzijde reeds aan nummer 7 toe. Dus Ben bracht de stand naar 9-10, de ingevallen Laura (prima beurt gemaakt) lukte de 10-11, waarna hun heren (14 van de 15 doelpunten) de onzen vloerden met een betere afwerking, 10-15. Laura met een stip en Cedric zorgden voor de eindstand, 12-15.

Rijko C – Meeuwen C : 5-0 FF                                                                                         

Eugeen